Wiąże się z przeszywającym bólem, jaki odczuwamy podczas wdychania zimnego powietrza, spożywania gorących, zimnych lub słodkich czy kwaśnych pokarmów oraz napojów.
Powstaje w wyniku uszkodzenia, starcia, osłabienia szkliwa najtwardszej części zęba, które z kolei powoduje odsłonięcie zębiny ( wrażliwej części zęba).
Przyczyny nadwrażliwości:
- Spożywanie w nadmiarze kwaśnych potraw, owoców, soków
- Zbyt mocne szczotkowanie zębów, twardą szczoteczką, ruchami szorującymi w wyniku czego dziąsła odsuną się od zębów i nastąpi, tzw. odsłonięcie szyjek zębowych
- Zgrzytanie zębami, powoduje starcie szkliwa
- Zabiegi stomatologiczne – np. czyszczenie zębów z osadu, wybielanie zębów ( ta nadwrażliwość jest z reguły krótkotrwała lub zanika zaraz po zakończeniu zabiegu)
Zapobieganie i leczenie nadwrażliwości:
- Unikaj kwaśnych pokarmów i napojów
- Szczotkuj zęby delikatnie, miękką szczoteczką, ruchami wymiatającymi, przynajmniej 2 razy dziennie po śniadaniu i po kolacji, przez 2-3minuty
- Używaj pasty do zębów i płynu do płukania jamy ustnej przeznaczonych do pielęgnacji zębów nadwrażliwych
- Pamiętaj o regularnym nitkowaniu zębów i oczyszczaniu języka
- Uważaj na pasty wybielające – będą powodować jeszcze większą nadwrażliwość zębów
- Zgłoś się do gabinetu stomatologicznego na krótki, bezbolesny i bezpieczny zabieg fluoryzacji ( preparat o dużym stężeniu fluoru – wzmocni szkliwo, zmniejszy nadwrażliwość i dodatkowo ochroni zęby przed próchnicą)
- Pamiętaj o regularnych wizytach kontrolnych u stomatologa przynajmniej 2 razy w roku